01 Sölvesborg - Grundsjön | Blekingeleden

Kategori

  • Vandring

Blekingeleden sträcker sig från havsbrynet i Sölvesborg djupt in i bokskogen på Ryssbergets åsar med fantastisk utsikt över den utdikade sjön Vesan öster därom. Här kan du vandra längs bekväma skogsvägar och njuta av ädellövskogens skira ljus med inslag av bok, ek och avenbok. Etappmålet Grundsjön är populär i fiskekretsar.

Medeltidsstaden Sölvesborg ligger vackert vid Sölvesborgsviken bara några kilometer från Skånegränsen. Här är fortfarande det medeltida gatunätet synligt i centrum med åtta vinkelräta gator utdragna från hörnen av Stortorget. Alldeles nordväst om Stortorget hittar du den medeltida kyrkan S:t Nikolai kyrka, uppkallad efter sjöfararnas helgon. Det finns toalett på järnvägsstationen, på biblioteket och turistbyrån.

Ryssberget reser sig 150 meter över havet med en imponerande utsikt över den utdikade sjön Vesan och Listerlandet. Ryssberget är känt för sina djupa skogar och viltrika marker där du kan stöta på både älg, kronvilt, dovvilt, rådjur, vildsvin och mufflonfår.

Grundsjön är en liten grund sjö på toppen av Ryssberget och är känd för sitt fina fiske av insjökaraktär. Det finns flytbryggor runt hela sjön och vattnet är fullt av regnbåge, gädda, abborre och mört. Fiskekort krävs och det kan du köpa i automaten på plats.

Blekingeleden är en 26 mil lång vandringsled från Sölvesborg i väster till Bröms i nordost. Du vandrar på ett varierat underlag längs stigar och grusvägar genom ett mosaiklandskap av skog, betesmarker, sjöar och små åkrar. Det finns tillgång till vatten och toaletter på de flesta etapper längs leden. Blekingeleden markeras med orange färg på stolpar och skyltar. Leden är beskriven från väst till öst – men du vandrar så klart vilket håll du vill.

Allemansrätten ger dig som besökare möjlighet att vistas fritt i den svenska naturen. [www.allemansratten.se](http://www.allemansratten.se /)

I närheten